Ucapan dua tiga patah, WALAUPUN... -,-

Ucapan dua tiga patah, WALAUPUN... -,-
Assalamualaikum w.b.t. Doakan agar kita semua sihat dan sentiasa dirahmati oleh Allah. In shaa Allah. Nama diberi Nur Fatin Edlina Binti Faisal. Masih berumur belasan tahun. In shaa Allah, hujung tahun depan masuk dalam puluhan lah umurku. Haha. Alhamdulillah, sekarang ni aku sedang menuntut di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun, Terengganu. Hampir setahun lebih sudah aku menuntut disana. Harapan aku ingin memegang segulung ijazah serta menunaikan hajat kedua orang tuaku. In shaa Allah, jika diri ini masih diberi kesempatan.

Sunday, 22 January 2012

betapa indahnya salam itu.

Assalamualaikum.

Semalam, aku dapat satu ilmu melalui radio. Selama aku hidup, baru aku tahu, betapa dalamnya makna perkataan SALAM pada umat kita. Salam itu adalah sesuatu doa dari kita untuk umat ALLAH, masya ALLAH!. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya, aku tahula jgk, dari tak langsungkan? Hahaha

Tapi, banyak sangatla kebaikan SALAM ni, sampaikan satu masa, aku taktahu nak mula macam mana and TAK INGAT, haaa.. yang ni la yang paling aku benci. mudah sangat terlupa.Okayla, aku share apa je la yang aku ingat, okay?


Firstly, Salam itu adalah suatu doa dari kita kepada hamba ALLAH. Secondly, dengan SALAM uti jgkla, kita boleh mengeratkan lagi hubungan kita bersama-sama dengan umat-umat Nabi. Yang seterusnya, jika kita memberi SALAM, contohnya:
1. ASSALAMUALAIKUM
2. ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH
3. ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH

Disini, yang ingin aku terangkan ialah pahala bagi sesuatu SALAM. Apa faedahnya, kalau kita bagi SALAM pendek or panjang, semuanya sama je, bagi kita, right? Okay, sekarang, aku akan terangkan. Kalau kita memberi SALAM macam yang NO.1 tu kan, kita akan mendapat 10 PAHALA, jika kita menggunakan yang KE-2,kita akan dapat 20 PAHALA, and jika selalu mengamalkan yang NO.3, you're the best, kawan! bukan apa, 30 PAHALA yang bakal kita dapat, nanti. Ya ALLAH, aku tak berhenti berfikir, dalam ketidaksedaran kita, terlalu banyak kita membuat pahala dengan memberi SALAM.


p/s: So, sentiasala, memberi SALAM. :'). Ada lagi ni, tapi tak ingat. Hmm, SORRY :'(

No comments:

Post a Comment