Ucapan dua tiga patah, WALAUPUN... -,-

Ucapan dua tiga patah, WALAUPUN... -,-
Assalamualaikum w.b.t. Doakan agar kita semua sihat dan sentiasa dirahmati oleh Allah. In shaa Allah. Nama diberi Nur Fatin Edlina Binti Faisal. Masih berumur belasan tahun. In shaa Allah, hujung tahun depan masuk dalam puluhan lah umurku. Haha. Alhamdulillah, sekarang ni aku sedang menuntut di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun, Terengganu. Hampir setahun lebih sudah aku menuntut disana. Harapan aku ingin memegang segulung ijazah serta menunaikan hajat kedua orang tuaku. In shaa Allah, jika diri ini masih diberi kesempatan.

Wednesday, 22 October 2014

Dunia makin akhir zaman.

Assalamualaikum.

Doakan moga-moga sahabat semua sihat sejahtera hendaknya. In shaa Allah. Alhadulilah, aku disini sihat-sihat sahaja. Hm! Hari ni bangun agak lewatlah sedikit, why? Sebab semalam tak boleh nak sweet dream sangat. Taklena nak tidur dibuatnya. Biasalah tu kan?


Okay berbalik pada apa yang aku nak post hari ni tentang "Dunia makin akhir zaman". Hm, pastinya korang tahukan apalah dah jadi pada dunia kita sekarang ni. Banyak sangat benda yang terlarang dijadikan sebagai perkara biasa. Nauzubillah.


Ni pasal sambutan "I Want to Touch a Dog", masalahnya benda di buat di kalangan orang islam. Terkejut aku dibuatnya. Itu pasal aku cakap, dunia makin akhir zaman. Dah tak nampak mana yang halal mana yang haram. Doakan agar kita semua tidak terpesong oleh ajaran yang mengarut ni semua. Takleh nak cakap besar-besar juga sebab takut nanti, kita sendiri yang terkena balik. Bagaikan meludah ke langit, tak gitu kawan-kawan? I n shaa Allah, selagi kita jaga iman kita, kita akan selamat dunia dan akhirat. Begitulah hendaknya. Kan?




Hee, ni pon sebab dapat dari group whatsApp.



Hmm, pada keesokkan harinya group whatsApp aku ada post pasal puting beliung yang terjadi di Selangor kalau tak silap aku lah. Tapi wallahua'lam lah. Tapi memang dasyat lah dia punya puting beliung dekat sana. Memang kuat sangat-sangat. Habis benda melayang, atap rumah bagai. Masa tu lah nak ingat Allah apa semua. Bala ni kalau Allah nak bagi kejap je, tak kira masa atau tempat. Benda ni terjadi pon sebab kesalahan manusia dalam melakukan sesuatu perkara tanpa berfikir sama ada ia baik ataupun buruk. 


Aku ni bukan nak berlagak alim atau banyak ilmu didada, aku pun sama macam korang semua tapi sekadar nak berkongsi dan memberi pendapat, andai pendapat aku salah, tolong tegur bukan memaki hamun apa semua. Kita semua satu ummah kan? Satu agama islam. Jadi kenapa nak keruhkan lagi keadaan, sedangkan Allah memberi bukti kepada kepada bahawa "ISLAM ITU INDAH, MUDAH, TIDAK MENYUSAHKAN UMATNYA". So, tak payah nak sulitkan lagi keadaan tu.


Harap, kita semua dapat ikbar dari semua yang terjadi dalam masa yang terdekat ni. In shaa Allah, segalanya akan dipermudahkan oleh Allah.





Updating...

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga aku on balik, aku punya blog. Ingat ke dah hilang dah. Actually, dah lama dah tak update blog ni. Maaflah, tak sempat. Line internet pon bukan selalu ada. Masa pon sama, tak selalunya free. Doakan agar kita semua duduk dalam keadaan yang sihat dan sentiasa dilimpahi oleh keredhaanNya. In  shaa Allah.


Jam sekarang dah menunjukkan pukul 0305 petang. Dan aku masih lagi tak study. HAHA! Actually minggu ni dah start final exam dah. yang course aku punya start hari Isnin. Ahem, subjeknya DATA STRUCTURE, mak aiii, soalan dah okay dah aku tengok, tapi masa je yang membuat aku tak sempat nak complete semua soalan tu. Silap aku juga sebab buat terlebih masa pada certain question tu. Dah nak buat macam mana, redha je lah kan? In shaa Allah, aku tawakkal pada Allah.


Next paper nya 29th ni, tapi entahlah, study pon tak lagi. Hm, petang sikit kot HAHA! Melampau kan? Ni kalau umi tahu, mampus kena dengar dia punya pot pet pot pet... blablabla. Hm, Dalam fikiran ni asyik fikirkan nak cuti cepat je. Nak habiskan exam cepat-cepat, pointer pon nak tinggi juga tau! Haaaa. In shaa Allah. Last paper nya 4th NOV ni.




Tapi umi ada call aku, cakap nak pegi KL, nak teman adik dia pantang kejap, dia suruh aku follow. Hee, Got new baby boy. Comel ngatttt! Kalau tak silap aku namanya Muhammad Azim, em lupalah. Sorry. Tapi yang ni third baby dah. Yang sulungnya, dah tingkatan 5, yang second dah darjah 6 kalau tak silap aku lah. Alhamdulillah, dapat rezeki lagi lah tahun ni. In sha Allah. Doakan moga dipermudahkan untuk melahirkan baby nanti ye makngah? Tak gitu? Hehehe. Tapi kejap je aku dapat spend time dekat sana, sebab bulan 12 ni dah nak start sem 4 dah. Tapi buat praktikal lah. In shaa Allakh, praktikal dekat Kelantan aje. Tak nak lah pi jauh-jauh, bosan. Home sweet home lah katakan, yedok? HAHAHA!






Hm, rasanya tu aje kot yang nak kongsi buat masa ni. Takde apapun. Saja nak update blog ni, kesian sebab lama sangat dah tinggalkan bendalah ni. Hehehe. Kadang-kadang tak salah jika kita cuba untuk muhasabahkan diri kita untuk beberapa minit pun jadilah. Ramai manusia yang leka kerana  duniawi. Kadang-kadang aku pun sama. Dalam dunia ni, manusia manalah perfect. Kan? So, sama-samalah menasihati antara satu sama lain. Tak salah pun. Kalau orang tu taknak dengar, dah, tak payah nak bagitahu dah, bahagian kita dan selesai untuk tegur apa yang salah dan apa yang betul. Sebihnya berserah pada Allah. In shaa Allah. Salam Asar. Assalamualaikum.



Thursday, 2 January 2014

Cerita Lumrah Hidup Student Di Politeknik!

Assalamualaikum.

Allahu.. Hari ni, seharian belajar. Takde gap. tak sempat nak sarapan. Pukul 3 petang baru sibuk nak cari makanan kat kantin. Alahai, biasalah, lumrah hidup sebagai student, tak gitu? Huhuhu. Hmm, hari ni, okay je. Semuanya berjalan dengan lancar meskipun setiap detik perut meminta untuk diisi, but Alhamdulillah, ilmu yang lec berikan, dapat di INPUT kan. hahaha!!


 Yang paling malu, lec Kamaruddin, iaitu lec yang mengajar subject Fundamental Operating System. Huh!! Masa mata aku layu tu, dia tengok aku, pastu dia anggukkan dagunya yang hensem tu, buat aku terkejut, pastu aku gelengkan kepala aku, menunjukkan aku takde apa nak cakap. Haishh, dalam masa menuntut ilmu dengan dia, selalu je dia perhatikan aku. Dah tu, nak buat macam mana, otak aku masa tu dah tak tahan, tak boleh nak terima apa-apa ilmu dah. Sakit kepala sebab tahan mengantuknya, letihnya, pelbagai lah kerenah aku tadi.


 But, dia tetap faham dengan keadaan KAMI!. Okay, FYI, it's not just me, but, 70 % are same like me, sleepy. Hahaha! But, our lecturer are understanding person. Dia pon pernah jugak complain pasal jadual kelas aku ni. Manalah boleh student nak belajar tanpa henti, takde gap ape semua. Tapi, nak buat macam mana, redha je lah.



Haaa!! for the first time I try to fix a sweet dress today. It's looks nice and pretty, I guess so. Hahaha. But, ada lah jugak, 2 3 orang puji sebab aku pakai macam tu. Bukan nak takbur, tapi, rasa macam.. alahaiiii... funny jer! Grrr.. Apa-apapun, Alhamdulillah, segala pujian tu, aku bersyukur pada Allah.



 Hahaha! Before I forgot, after beli makanan tu, aku pegi KOOP jap, nak beli alat yang sepatutnya aku beli lah. Mak aiii!! Aku sorang je perempuan dalam tu, maksud aku as a student lah. Yang casher tu memang perempuan. Pulak tu budak kelas aku. Rasa malu nak beli depan diorang. Cuba cari masa yang sesuai untuk ambik benda tu.. last;y, okay done. Pastu, tiba untuk bayar pulak.... huhhhh!! sick!! haha. terpaksalah sorokkan sikit benda tu dengan purse sambil tunjuk pada casher tu, cakap nak bayar benda tu. Akak tu macam nak ketawa pulak dengan kerenah aku. Malu kot!! ==!



Hahaha, mesti korang nak tahu kan pasal benda apa yang aku cakap tu... okay, I'll tell you.. pencukur je pon. Maluuuuuu.. Heee >.<



Hmm, kalau nak fikirkan tentang masalah ni memang takkan habis.. kan? Allah takkan berhenti menduga kita sampailah ke akhir hayat. Look! Bukan bermaksud Allah itu kejam, tapi Allah nak lihat, adakah kita akan terus bersamaNya?? Tabahkan hati dalam mengharungi rintangan dan dugaan yang diberikan oleh Nya. In Sha Allah, ada lah tu hikmahnya nanti. LA TAHZAN. Kan? -muhasabahkan diri-



Okaylah, mungkin itu saja yang dapat aku kongsi untuk hari ni. Nak mengadu, takde sape yang nak menadah telinga. Roomate pon, awal-awal lagi dah tidur. Kesian kan?? Bukan dia lah, tapi aku ni hah. Okaylah, hati-hati apabila berbicara dan melakukan sesuatu, kerana, lambat atau cepat effect nya kita akan tanggungnya. In Sha Allah, doakan agar Allah sentiasa bersama dengan hati dan diri kita. Amin. Assalamualaikum.