Ucapan dua tiga patah, WALAUPUN... -,-

Ucapan dua tiga patah, WALAUPUN... -,-
Assalamualaikum w.b.t. Doakan agar kita semua sihat dan sentiasa dirahmati oleh Allah. In shaa Allah. Nama diberi Nur Fatin Edlina Binti Faisal. Masih berumur belasan tahun. In shaa Allah, hujung tahun depan masuk dalam puluhan lah umurku. Haha. Alhamdulillah, sekarang ni aku sedang menuntut di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun, Terengganu. Hampir setahun lebih sudah aku menuntut disana. Harapan aku ingin memegang segulung ijazah serta menunaikan hajat kedua orang tuaku. In shaa Allah, jika diri ini masih diberi kesempatan.

Monday, 16 December 2013

New Life!

Assalamualaikum.


 Doakan agar semua sahabat-sahabat aku ni sihat. Amin. Allahu rabbi, sekian lama aku tak update blog aku ni. Rasa macam kaku pulak jari jemari ni nak taip satu-satu perkataan. Alhamdulillah, aku dan family semuanya sihat.



 Lama kan tak dengar khabar?? last update blog ni kalau tak silap aku pada bulan May. Hahaha. Baru sekarang aku dapat buka balik blog ni. Actually, tak ingat email also password nya. Hikhik. MALU --' Ingat ke, blog aku ni dah dilupuskan. Eh eh! ada ke macam tu? Hehe.



 FYI, Alhamdulillah, sekarang ni aku sambung belajar di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, DUNGUN. Atau dikenali sebagai PSMZA. Haaa. Pernah dengar kan? Alhamdulillah, sekarang aku dah masuk semester 2. Start awal bulan 12 tahun ni. Kalau nak cerita pasal poli ni, memang takkan tidurlah jawabnya. Jadi burung hantu. *krikk krikk. okay -,-



 Kalau nak bercerita tentang kawan ni, memang macam-macam yang akan timbul. Malaslah nak layan perasaan sangat. Nak fikir pon, rasa macam tak sanggup dah. Biasalah, tak semua kawan yang bleh hidup susah senang bersama dengan kita ni, kan? Am I right?? Bila dah kawan sampai sem 2, barulah keluar belang masing-masing. Hahaha. Lumrah kehidupan.



 Seriously, alam persekolahan dengan alam IPT tak sama and takkan pernah sama. Tak seronok macam alam persekolahan dahulu. Mungkinlah kot, kan?? Tak kesah lah. Janji, masing-masing dapat bawa diri masing-masing.



 Lupakan!! Ada cerita yang aku nak kongsi ni. Its about students Politeknik aku. Allahuakbar. Dalam bulan ni, dah 3 orang meninggal dunia. Tapi students lelaki lah. Untuk yang first kejadian yang menyebabkan maut tu, accident kat depan poli aku je. Kat depan tu memang selalu sibuk sebab ada traffic light. Hmm, lelaki.. biasalah.. naik motor laju-laju, pastu tak sempat nak break lah apa lah. Tapi nak buat macam mana, ajal dia dah sampai. Berserah je lah. Actually, dua orang students lelaki yang accident dengan kereta apa entah. Kereta tu laju kot, so tak sempat nak break bila si lelaki ni nak masuk lorong ke arah poli. Sorang tu mati ditempat kejadian, hmm, baru sem 2 kot. Budak Terengganu katanya. Entahlah, aku pon tak pasti. Yang sorang lagi tu dapat diselamatkan, Alhamdulillah, tapi koma katanya.





 Hmm, yang satu lagi tu, 2 orang budak lelaki meninggal sebab mati lemas di TELUK BIDARA, DUNGUN. Budak poli jugak. Dengar khabar anginnya, diorang pegi mandi manda kat sana. Ponteng. Budak kamsis. Katanya tak nak sertai program kamsis, thats why diorang pergi mandi kat sana. Asalnya, yang sorang tu mati lemas pastu hilang entah kemana. Pastu, buat solat hajat, Alhamdulillah, dalam petang tu, mayat yang sorang tu lagi dijumpai.




 Actually, runsing jugak, sebab sekarang ni, ombak besar sebab musim banjir. Dahlah, nak buat macam mana perkara dah nak berlaku. Redha je lah, kan? Doakan agar arwah tu ditempatkan dikalangan orang yang beriman, In Sha Allah, amin.




 Ya Allah, sekarang dah pukul berapa ni?? Mata pon rasa macam nak tertutup rapat dah ni. Ma Sha Allah, pukul 11.34 pm dah. Besok ada kelas, pukul 9 pagi. Niat dihati nak buat puasa ganti. In Sha Allah. Huhuhu.



 Haishh, okaylah. Borak lain kali lah pulak, okay? Hope, esok, semuanya berjalan dengan lancar. Amin. Selamat Malam. Assalamualaikum. Tc.

Saturday, 11 May 2013

Luahan hati Si Pari-pari --'

Assalamualaikum.



 Hye semua!! Miss you all so damn. Hee. Sihat kan semua? Bagus-bagus, tapi ada sorang ni tak sihatlah, my uncle, also as know as ayah ja (faizal) hee. Sayang dia, dia text aku, dia cakap dia demam, wahh, cute sangatlah. Mengadu suruh bagitahu kat nenek aku tuh. Hahaha. Hadoiii --'



 Hmm, this is my last day duduk kat KL sebab besok, aku dah nak bertolak balik to Kelantan dengan bas, sorang-sorang je. Lupa nak bagitahu kat paksedara suruh beli ticket yang sit single. Dah lah tu duduk kat depan sekali tingkat atas. Wahhh! Memang perghhh rasanya. Hishh, nak marah pon, tak boleh, so?? Sabar je lah =='



 Ni kali pertama aku naik bas sorang-sorang, hishh, rasa takut pon ada, but, I should live independently. Huhhh, itulah aku, cakap je nak hidup berdikari, tapi, semua tu hampeh jer >.< buat malu je lah, kan? Hmm. Aku balik dengan tergesa-gesa pon atas sebab terlewat nak daftar masuk form 6, hishh, setahu aku, hari ahad ni dah start belajar dah, aku ni baru nak daftar, haishh, buat malu je lah. Takpe, study punya hal, aku sanggup tanggung malu. HAHAHA, cakap je lebih tu. Jangan percaya sangatlah :p




 Aku masuk form 6 pon atas sebab takut nanti, kalau tak dapat pergi mana-mana U or mana-mana tempatlah, haaaa, tak ke nanya namanya tu?? So, fikir secara cerdiknya, itulah pilihan yang paling tepat. Asalnya aku dapat kos AGAMA, but, aku rasa, aku nak tukar kos kot, nak ambik kemanusiaan, okay kot sikit, kan? Yang aku peliknya, kenapalah dia letak nama aku dengan jurusan AGAMA tu? Bukannya aku hebat sangat tentang arab bagai ni. Hishhh, sodehhhh +.+




Actually, banyak sangat benda aku tak tahu disebalik semua yang berlaku sekarang ni. Okay secara jujurnya, aku pon tak faham dengan apa yang aku jalani sekarang and apa maksud aku sebenarnya sekarang ni. Haktuihhhh! apapun tak bolehhh :p Hahaha.



 I think, masalah aku sekarang ni ialah, MENGANTUK! sangat, tapi tetap nak menafikannya, hahaha, apakah sengal sangat? Tidur je lah. Hee. Sebelum tu, aku ada dengar, ada orang cakap, hari ibu ni tak boleh sambut, kenapa erk? Hmm, macam-macam lah, Okaylah. Assalamualaikum. tc. Ilysm, semua!! Kiss sikit, muahhh! Bye :)

Monday, 6 May 2013

She got a silver necklace!

Assalamualaikum.



 Hye? Sihat semua? Alahmdulillah, aku sihat je. Dah lama rasanya tak update blog aku nih. Maklumlah, manalah nak sempat kalau nak habiskan masa dengan benda ni semua. Banyak kerja harus diselesaikan. Acece. Please lah --'




 Okay, actually, aku teringat pada sorang hamba Allah ni cakap kat aku, " hey fatin, dah lama dah kau tak update blog kau". Hahaha, takde internetlah babe nak update benda ni. And one more thing, thanks sebab sudi baca blog aku ni, walaupun, ia tak sehebat blog orang lain. Semua yang aku cerita dalam ni, ia berdasarkan pada pengalaman dan kisah hidup aku also orang sekeliling aku. Alhamdulillah, this is my perfect life :)



 Haishh, bila dah dapat bf/gf romantik, korang mesti rasa bahagia kan? Absolutely yes! OMAllah! Cukup sekadar aku yang melihat kebahagiaan orang lain walaupun aku tak dapat merasainya dengan sendiri. Itu dah cukup bagi aku. Asalkan orang yang aku sayang, bahagia. Okay sayang semua?




 Kisah ni berlaku di KBMall at Kelantan. Sebenarnya, dah lama aku tak pergi kat sana, hampir 5 month, ,maybe??? Kejap je, semuanya dah berubah. Hmm, kisah ni berlaku antara maksedara aku dengan bf dia. Dah nak sampai 2 years diorang in a relationship. Segala pahit manis, dah dilaluinya, best kan bunyi? Hahaha. Tipu je banyak tu, takpayah nak percaya sangat lah cakap aku ni. Sikit-sikit boleh ah. Hahaha :p




 Bila ah jumpa kekasih hati kat sana, pergilah ronda-ronda jap. Cop!! Not me, okay? this is about my auntie lah. Jalan punya jalan, bf dia cakap nak belikan dia rantai perak, cool tak? Haishhh, hampir terjatuh jantung aku dengar bf my auntie cakap macam tu. So?? Apa lagi? Dia pilihlah yang mana berkenan dihati tu. * nak upload pon susahlah rantai tu. Tapi, harga?? Hmm, amatlah membanggakan. Hahahaa!! Dia pilih bentuk LOVE warna putih, Waahhh!! Seronok kau kan hari tu? Papepon, tahniah :) Lupa nak bagitahu harga rantai tu, hmmm, berapa erk?? Jap.... Haaaa, RM1O8, campur semua sekali, RM130, hahaha.




 Aku? Aku tengok jelah, tak tahu nak cakap apa. Bling bling! Haishh, aku rasa macam indahnya dunia ni kalau aku berada kat tempat maksedara aku tuh. Kan?? Rezeki dia lah katakan. Aku? Tunggu masa yang sesuai kot. Mak aiiii, bf pon takde, ada hati nak perasan dapat benda tu jugak. Hahaha. Teruskan angan-angan kau tu Edlina! Pejam mata, bayangkan untuk sementara :p HAMPEHHHHH!!




 Seronok tak? Itu je lah yang dapat aku kongsi pada korang semua. Okaylah, lain kalilah pulak, okay? Assalamualaikum. Tc. Iloveyou, semua <3

Thursday, 25 April 2013

Atasi Cemburu Itu.

Assalamualaikum.



 Hye! Miss semua lah. Meh nak kiss siketttt, muahhhh3. Amboi, senyum bagai dia. Haha. Semua sihat? Aku? Alhamdulillah, sihat je. Hmm, blog ni asyik memanggil suruh update, katanya sedih sebab takde orang nak berborak dengan dia. Haha, so nicely. Hahaha!



 Hmm, nak berkongsi cerita tentang apa erk malam-malam macam ni? Hmm, let's talking about LOVE, wauuu! tertancap muka-muka yang hampir nak tidur ni. Especially, ME!! Hahaha, Edlina, please calm down. Hhaha.



 Bagi aku lah kan, kalau bab cinta ni kan, kita tak sepatutnya ikutkan emosi or kata hati sangatlah. Nak sayang tu, biarlah berpada-pada, kan? Nak JEALOUS pon, amatlah berpada-pada. Nak tahu kenapa aku besarkan capital tu? Haaa~




 Actually, disebabkan perkara ni lah, kebanyakan hubungan orang yang tengah HOT bercinta boleh buat para pasangannya rasa macam nak cekik-cekik je, rasa bored je dengan pasangan dia. Ni lah sebab utamanya, JEALOUS, suka sangat nak sekat tu lah, nak sekat ni lah.



 Aku rasa kan, tak patut kot kalau korang ada feeling yang macam tu, bukan nak suruh padamkan rasa tu, tapi, berpada-pada lah babe.Lebih-lebih lagi pada pihak si lelaki. Aku ada dengar A little bit comment lah from cousin aku also, uncle aku. Katanya, diorang paling tak suka, bila si girl ni, sekat dia nak pergi keluar lepak dengan kengkawan diorang. Nak suruh duduk terperap dalam rumah je. Girlss!!



 Hmm, lelaki ni bukan macam kita. Dah memang dari azali lagi, lelaki ni memang jenis suka lepak sana sini, so, janganlah nak halang perbuatan diorang, asalkan jangan ambil benda haram dah lah. Hmm, one more thing!! kalau si lelaki ni bertegur dengan mana-mana perempuan, take it positive, jangan mudah goncang boleh tak? Dia tegur pon sebab kawan lama dia, kawan sekolah. Tak salahkan semua tu? Janganlah cemburu buta sangat.




 Listen here! Daripada korang cemburu buta dengan manusia, lebih baik kau cemburu dengan Allah S.W.T, sebab, lebih dari sejuta manusia yang memerlukan Allah, kan? lagi tip top meletop! Haaaa, tapi, kenapa kita tak boleh buat macam tu? Hmm, *muhasabahkan diri. :)  Still thinking what I'm saying.




 Hmm, jika dia jodoh diorang, gunung yang dikejar takkan lari, bab kata pepatah, kan? Yes I know, ni soal manusia, bukan gunung. Kan? hahaha. I'm jokking. Ingat, selagi anggota badan kita masih kuat, sihat, sentiasalah menadah tangan dengan cara merendahkan diri korang untuk berdoa, agar, korang dipertemukan dengan jodoh yang baik-baik, insyaAllah. *masih memuhasabahkan diri lagi :)




 Okay lah, mungkin sedikit sebanyak, dapat membuka mata korang andai kata, perlakuan korang pada pasangan korang itu salah.. Please, jangan mudah cemburu buta, okay sayang? Bisikkan dalam hati korang, agar tidak terpengaruh dengan oerkara yang boleh membuatkan korang rasa jealous. Okay?



 Malam semakin pekat gelapnya. Bintang pon seakan tidak mahu mengerlip diwaktu dingin ni. Acece, bermadahpujangga pulak. Sorry. Assalamualaikum. Take care. Sematkan nama Allah dalam hati kita selalu. Okay? Done. :)

Sunday, 21 April 2013

Jodoh ohhh jodoh, mana kau?

Assalamualaikum.



 Hye? Harap semua sihat. Hmm, nak update pon rasa takde mood. taktahulah kenapa agaknya. Perasaan selalu je rasa resah. Korang ada pernah rasa macam ni tak bila bersendirian?? Atau aku sorang je yang rasa benda ni semua? Haishh, tak mungkin, kan?



 Hmm, bercakap tentang JODOH  ni amatlah memenatkan, sebab benda ni, bila dah sampai seru barulah muncul siapa jodoh kita tu, kan? kan? Tapi kan, dalam aku tengah menggila, hampir saja aku nak buat solat istiqarah. Gila kan? Astaghfirullah. Tuan punya badan pon entah kemana, ada hati nak kawin. Matang? Lagi lah jauh sangat.



 Kawan aku ni cakap, kita ni kan dah 18, so, kita kenalah ambil tahu semua hal keduniaan ni. Tak boleh buat macam kita ni masih bebudak lagi. We are adult lah, not child. After dia cakap macam tu pada aku, barulah pemikiran aku terbuka and lesap jap semua perkara bebudak yang sering bermain dalam minda aku ni. Aku rasa macam, aku ni masih budak sekolah yang diibaratkan macam katak dibawah tempurung, erk? -..-



Apa yang aku hairan, kenapa pemikiran aku masih tak dapat menerima semua benda tu? Sedangkan, umur seperti aku, memang sah-sah kena ambil tahu semua benda tu. Hmm, bila aku dengar benda tu, aku rasa macam berdosa pulak, sedangkan, semua tu adalah ilmu yang harus aku kena pelajari. Alhamdulillah, sebab bestfriend aku ni faham dengan perangai aku yang pelik ni. Dia tak habis-habis gelengkan kepala dia disebabkan perangai pelik edlina psiko ni. hey hey, do;n't ever judge that i'm a psyco person, okay? Itu hanyalah nickname semata-mata. Hahaha.




 Haaa, tengok, nickname pon entah pape, macam mana nak jadi dewasa, kan? Hmm, ya Allah, aku harap, Kau bantulah aku dalam perubahan perangai ni. Aku makin runsing dengan perkara ni, walaupun dimata orang lain, ianya hanya perkara yang remeh. It's not to me.



 Hmm, tentang jodoh? Entahlah, bila tengok orang lain naik atas pelamin, perasaan ni rasa gatal nak naik jugak, Hahaha! -..- memanglah melampau sangat harapan aku ni kan? Masih mentah, tapi, masih mampu berfikir untuk berumah tangga. Bak kata mak sedara aku kat Kedah ni "nenada" it's means, mengada-ngada. Haa, aku ada, kau ada? Haishh --'




 Kadang-kadangkan, aku terfikir jugak kata diorang, orang yang single tak semestinya tak laku, mungkin sebab Allah taknak dia terluka lebih dalam lagi kalau dia bercinta dengan orang yang belum tentu sah lagi menjadi milik dia didunia mahupun akhirat. Kan? Betul ke semua tu? Kalau benarlah, aku akan tetap teruskan kehidupan single aku sehinggalah aku dipertemukan dengan jodoh aku, kelak. InsyaAllah, kerana janji Allah itu tak pernah tidak ditepati. Bukan macam manusia, semua pon tak boleh. Hiuhhh




 Hmm, maaflah sebab ter update tentang perasaan pulak malam ni. Entahlah kenapa jadi macam ni.Haishhh!! Shuhhhhhhh!! Pergi main jauh-jauh lah.



 Okaylah. itu je kot. takde menda lah nak di update kan. Apa yang penting, sentiasalah muhasabahkan diri korang semua erk? Aku pon sama. Sentiasa memperingati itu amalan mulia. Assalamualaikum.

Thursday, 18 April 2013

Hey! Cuba kenali diri korang semua dengan ni haaahhh!

Assalamualaikum.



 Hye? Semua, sihat kan? Alhamdulillah, aku pon sihat jugak. Sayang apa khabar denganmu, disini ku merindukan kamu. Hahaha! LOL. Sorry, terlebih sudah.



 Actually, semalam aku ada baca magazine RATNA, truly, memang banyak sangat benda yang berfaedah dalam tu. Korang cubalah beli kalau rasa menambah ilmu. Hee.


 Okay okay, actually, benda ni main-main je, tak perlulah nak percaya sangat. Apa yang penting, tetapkan pendirian korang semua, jangan mudah percaya sangatlah dengan benda yang remeh-temeh macam ni. Ni semua just for fun. Okay?



 Cuba korang kenali diri korang dengan TARIKH LAHIR ni. Pernahkah korang terfikir bahawa tarikh lahir korang semua sangat berkait rapat dengan personaliti, potensi dan bakat korang? Adakah korang pernah mencuba kaedah ini? Sebenarnya, tarikh lahir menerangkan SIAPA DIRI korang , serta kelebihan dan kekurangan korang. Try it! Huhu.



 For example,


26 oktober 1995
26 + 10 + 1995
2 + 0 + 3 + 1
6


6 adalah Nombor Lahir korang. Get it? Okay, bagus. Sayang korang. Jom kita main-main dalam ni sambil mengenali diri kita. Yeahhh, give me five sikit! Paappppp! Hahaha.



 1.. TULEN * Elemen Besi.

 Korang adalah seorang yang berfikiran positif dalam apa jua keadaan. Apabila berdepan dengan konflik, korang selalu tampil ke hadapan untuk memberikan idea-idea baru. Anda sangat jujur dalam perhubungan korang dan korang pandai berunding untuk menyelesaikan masalah. Korang mempunyai cara tersendiri untuk capai sesuatu target. Korang lebih suka bekerja sendiri dan sangat suka menjadi pemimpin.



2.. PENDAMAI * Elemen Air.


 Kelebihan korang ialah pada suara. Bukanlah korang pandai menyanyi, tetapi korang mudah didengari kerana personaliti korang yang sentiasa dihormati. Korang sentiasa memikirkan tentang perasaan orang lain dan tidak mementingkan diri sendiri. Korang jugak selalu mengikut gerak hati, tetapi tidak terlalu mengikut emosi. Korang suka bersosial dan mudah untuk didekati. Kelemahan korang ialah korang sukar untuk membuat keputusan jika korang diberikan pilihan. Penyelesaiannya, korang boleh berbincang dengan orang yang tersayang tentang apa jua isu.



3.. CERIA * Elemen Api.


 Korang adalah seorang yang sangat kreatif, mesra,romantik, berfikiran terbuka, dan mudah untuk dibawa berunding. Korang suka mengembirakan orang lain dengan lawak jenaka. Korang sangat popular dalam komuniti korang kerana sifat humor yang ada pada diri korang. Haaa, perasan lah tu. Haha, kidding jer sayang.



4.. KONSERVATIF * Elemen Kayu.


 Korang bukanlah kolot, tetapi amat mementingkan adat dan berfikiran secara tradisional. Korang tidak ada masalah untuk menerima sebarang arahan, kerana korang adalah sangat bertanggungjawab. Korang selalu belerja keras dan tidak kisah jika terpaksa selesaikan kerja berseorangan. Korang adalah orang yang penyabar, tekun, dan tetap pendirian. Wahhh! hebatlah korang ni. Bagus-bagus. Hee.



5.. PERINTIS * Elemen Tanah.


 Perintis bermaksud korang sentiasa mengambil peluang yang ada untuk lebih maju dalam hidup. Korang sukakan cabaran, risiko dan sifat ingin tahu korang sangat tinggi sehingga korang akan memaksa diri korang untuk memahami sesuatu dengan mendalam dan menyeluruh. Korang tidak suka jika ada masalah yang timbul hingga menyekat pergerakan korang. Korang juga sentiasa memerhatikan sekeliling korang untuk tidak melepaskan sebarang peluang yang korang ada. Tidak ada masalah untuk korang menyelesaikan kerja walaupun di saat akhir.



6.. ROMANTIK * Elemen Besi.


 Seperti sifat besi, korang cepat "panas" dan jugak cepat "sejuk". Perasaan dan emosi korang sangat mudah tersentuh kerana korang adalah orang yang sensitif. Bagi korang, hubungan kekeluargaan sangat penting. Korang sanggup berkorban untuk keluarga dan sangat setia dengan pasangan korang. Korang boleh jadi teman yang sangat setia dan selalunya korang akan ambil serius terhadap hubungan persahabatan. Wuu! amazinglah korang ni.




7.. INTELEKTUAL * Elemen Air.


 Korang adalah seoarang yang amat tenang dalam apa jua keadaan. Keputusan korang selalunyatidak dipengaruhi oleh emosi dan perasaan. Korang sangat berpengetahuan dalam bidang yang korang minati. Perkara yang korang paling minati ialah bidang yang memerlukan kemahiran teknikal. Korang sangat berahsia, suka mempersoal tetapi tidak suka dipersoalkan. Amat malang sekali korang suka hidup bersendirian dan tidaksuka bersosial. Keluarlah untuk bergembira! Luangkan masa dengan rakan-rakan untuk mempelajari teknik komunikasi dan kemahiran bersosial.




8.. PENYELESAIAN MASALAH * Elemen Api.


 Korang sentiasa dijadikan "rujukan" untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Korang mempunyai hati yang sangat baik dan suka menolong orang lain. Korang suka berterus terang, tegas, dan jujur. Korang agak cerewet , tetapi sifat itu bukanlah sesuatu yang negatif kerana korang cerewet untuk memastikan kehidupan korang hebat dan bahagia. Korang menggunakan cara korang yang tersendiri untuk menunjukkan kepimpina korang. Korang pandai menguruskan tekanan, dan pandai juga memberi tekanan positif kepada orang lain.




9.. PENGHIBUR * Elemen Kayu.


 Korang mempunyai kebolehan untuk menghiburkan danmenceriakan orang lain dengan sifat humor, penyayang dan pemurah. Korang juga suka bergaul dan bersosial. Daya tarikan pada diri korang membuatkan orang lain selesa untuk bersama korang. Kelebihan yang ada pada diri korang ialah korang mudah menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan dan situasi. Kekurangan korang ialah korang sukar untuk diduga kerana korang mempunyai personaliti yang berbeza untuk setiap situasi sehingga menyukarkan orang lain untuk memahami perasaan sebenar. Fuyow~




 Haa, dah dapat mengetahui siapa diri korang yang sebenarnya? Hahaha, jangan nak percaya sangatlah dengan benda ni semua. Hee. Okaylah, selamat mencuba. Assalamaualaikum. bye.


Our happiness

Assalamualaikum.


 Haishh, kalau lama tak update ni, biasalah alasannya. Hahaha, internet takde. Kawan-kawan, harap semua sihat dan sentiasa berada dengan keluarga yang tersayang, kalau tak, call terus and say I LOVE YOU!! Haa, ni pon satu hal, aku jadi macam ni pon sebab rindu akan seseorang.


 Guess who? Hahaha, tak lain tak bukan, orang tu ialah umi aku lah. Hmm, baru je balik dari KL, dah kena lempar kat Kedah, cool kan? Takde yang cool pon kat sini. Rasa rindu yang perlu aku curahkan masih ada sisa-sisanya lagi, tak sempat nak main peluk cium dengan umi tuh. Grr --'



 Hanya Allah je yang tahu betapa sengsaranya aku saat berpisah dengan umi. Tapi kan, semalam birthday dia, tapi, aku dah wish dah. Alhamdulillah, but, tak dapat nak celebrate sekali. Takpelah, takde rezeki kan. Tapi takpe, malam sebelum aku berangkat ke Kedah, dia ajak satu family keluar makan kat KFC.



 Bermula disitulah aksi gila-gila kami makin menjadi-jadi. Haha, huuu, legaaaaa. Sebab? Haha, semua picture tu takde dengan aku, kalau tak, dah lama aku upload dalam ni. Allah masih menyelamatkan muka-muka aksi gila dalam picture tu, termasuklah dengan aku. Hahaha!



 Tapikan, ada satu ucapan yang aku bagi sempena birthday umi, nak tengok?? Kita kongsi kegembiraan bersama, okay kawan?


Okay, let's go!
Jap, nak upload, haha.
Okay done :)


Haa, ni lah dia, cantik tak? Hee, perasan je lebih --'





Haishh, yang ni gambar yang di "CLICK!" time dalam kereta. Otw to KFC.




 Haha, rasa happy gila masa tu, kami gelak bagaikannak runtuh satu dunia. Tapi, masa tu lah kami berkongsi kegembiraan bersama sebelum berpisah. Miss that moment.



 Apa yang penting, orang yang berada disamping aku ni lah yang sentiasa bagi semangat untuk aku meneruskan kehidupan ni, tak kiralah benda tu yang membuat kehidupan aku gelap gelita pon, tapi, kerana merekalah, aku masih tersenyum macam sekarang ni. Alhamdulillah, ya Allah.



 Tak semua orang dapat peluang macam yang aku dapat saat ni. Mungkin yang lain mendahagakan kasih sayang dari keluarga mereka sendiri, kan? MasyaAllah. Ya Allah, panjangkanlah umur kedua ibubapa ku, agar mereka dapat melihat kejayaan mereka yang mendidik kami sehingga dapat menjadi manusia yang berguna untuk masyarakat, amin.



Aku tahu, bukan mudah untuk kita mengenali dunia ni, kan? Pelbagai cabaran yang menanti, pelbagai halangan yang menunggu. Tapi, apakah aku sudah sedia? Hanya Allah yang Maha Mengetahui segalanya. Aku hanya mampu berdoa agar, Allah memberikan yang terbaik untuk aku kelak, also korang jugak :) Okay?



 Okaylah, dah lewat malam sangat dah ni. Need some sleep. Ingat, sentiasa muhasabahkan diri, sentiasa merubah diri kearah kebaikan walaupun, ia tak segampang yang diperkatakan oleh setiap manusia. Aku pon sama lah. We're same :).


 Selamat Malam. Assalamualaikum. Take care, kawan. Kiss sikit, muahhhhh :*






Monday, 15 April 2013

Mengenai Musuh? Haishh~

Assalamualaikum.


 Hmm, kenapa manusia seperti aku ni tak pernah nak bersyukur?? Nak jugak capai benda yang tak semestinya dapat. Kenapa? Memang lumrah manusia erk macam ni?


 Kenapa manusia ni suka sangat bersifat hasad dengki sangat dengan kita ah? Best ke? Sampaikan satu tahap tu boleh melibatkan pertempuran permusuhan. Sanggupkan diorang buat macam tu? Best ke kalau semua jadi kacau bilau macam tu? Aman ke dunia dia? What about her life? Ouh, okay, dah nampakkan, aku dah mention "her"?? Hmm.



 Entahlah, sekelip mata benda macam ni berlaku. Nasihat dari kawan aku, dia cakap " tak payah buat baik sangatlah dengan orang yang tak hargai kita tu. Biarkan dia. Orang macam tu tak boleh nak buat baik dengan dia." Betul ke? Maybe she's right, kan?



 Hmm, selagi Allah bagi kesabaran untuk aku tempuhi benda, aku akan tetap bersabar, but, if I can't?? Astaghfirullah. :( Ya Allah, bukakanlah hati nuraninya, supaya dia sedar apa yang dia lakukan sekarang ni pada adalah salah dimatanya, Amin. Itulah doa terbaik, kan?



 Kalau korang terlibat dalam perkara yang sama aku, what will you do? Just let it be? Hahaha. Andai aku dapat buat macam tu, kan? But, I can't lah. Dalam kehidupan aku ni, memang tak boleh nak bergaduh or berdendam dengan mana-mana manusia pon, lebih-lebih lagi dengan kawan sendiri.



 Bagi aku, kalau berantam dengan kawan sendiri it's like a stupid person, kan? But, lain orang, lain cara pemikirannya, kan? Haaahhhhhh! * setakat ni, memang betul0betul aku mengeluh dengan dugaan ni.



 Korang rasa, sampai bila benda ni akan berlarutan? Sampai tua nazak? Astaghfirullah, minta jauhlah dari semua tu. Mungkin, ini adalah satu ujian buat aku dari Allah S.W.T, kan? Hmm, banyak sangat persoalan yang bermain dalam fikiran aku ni, sampaikan satu masa tu, aku buntu, rasa nak lari jauh dari semua ni, but, boleh ke? Huuuhhh, andai bisa. :(



 Setiap yang berlaku, ada hikmahnya, kan? Hanya kita yang menetukan jalannya macam ni, kalau elok kita pilih jalan tu, eloklah jadinya, jika sebaliknya, menyesallah kita.



 Kata orang, jiwa yang kental, banyak dugaanya dari Allah, betul ke? Kita hanya mampu merancang, tapi, Allah yang menentukan segalanya.



 Ada sesiapa nak bantu saya dalam kes ni, kalau ada, taip BANTU dan hantar kepada 12488. HAHAHA. Kenapalah sewel sangat aku petang ni? HAIYOOO~



 Okaylah, GTG, lunch time! bye. Assalamualaikum. Sentiasalah muhasabahkan diri anda. :)

Sunday, 14 April 2013

Cinta? Apa hal?!! Bored.

Assalamualaikum.


 Hyeeeeeeeee, rasa dah takde semangat dah nak jalani kehidupan ni. Astaghfirullah. Kenapa? Hmm, ni semua berpunca daripada benda tu. Benda tu lah yang selalu menghantui aku disaat aku keseorangan. Believe it or not, that's the truth -,-


 Hmm, mesti korang tertanya-tanyakan, apalah yang dimaksudkan oleh cik kak ni, kan? kan? Erghhh! Ni semua kerana C.I.N.T.A.


 Susahkan bila kita sayang and cinta sangat pada dia, tapi, apa yang kita rasa tu, langsung tak dibalas, OMAllah! Teruknya rasa diri kita masa tu kan? Tapi, nak buat macam mana, itulah realiti!!



 Kisah aku?? Buat menyemak je lah kalau aku cerita pon. Still confuse dalam bab-bab cinta ni. Masih tak faham dengan keadaan aku sekarang. Someone said that, aku ni terlalu jual mahal. Hahhaha! Sewellah. No, I'm not. *kepala tak henti-henti menggeleng --'


 Tapi kan, setiap hari aku berdoa, agar jodoh aku cepat dipertemukan oleh Allah, insyaAllah, but, when? Itulah rahsia Allah yang paling istimewa, kan? Dia tetapkan masa yang sesuai untuk semua ni, that's why Dia rahsiakan semua ni, kan?



 Bila difikirkan balik, rasa menyesal mengenal cinta ni. Buat hati ni jadi tak tentu arah, hebatkan cinta ni? Kekadang, cinta ni tak logik jugak kalau diimbaskan kembali, tapi, itulah kenyataannya! LOL --'



 C.I.N.T.A?? Korang tahu tak apa makna dia? Adakah ia sejenis makanan yang enak? Atau satu permainan yang amat menyeronokkan? Or!! Sesuatu benda yang boleh menyelubungi fikiran manusia?? Ouhhh! awesome! Kan?



 Haishh, entahlah, bila tengok orang bercinta, hati aku ni rasa naik jealous yang teramat, astaghfirullah. Tapi, bila difikirkan balik, mungkin, Allah ingin memberi seorang hamba Allah yang dapat membimbing aku ke jalan yang diredai olehNya, mungkin sekali,?



 Bila dikaitkan dengan cinta, kata orang, kita sanggup membiarkan perasaan kita terluka, betul ke? Mungkin lah kot? Kan? Sebabnya, setahu aku, kalau kita tak bercinta, mana ada perasaan kita ni terluka, kan? Ouhhh, no comment, sebab dalam soal benda ni, memang aku membuta terus. Hahahahaha.



 Wei!!! dah pukul 3.42 pagi lah, tapi, mata masih lagi melilau entah kemana. Sorrylah, mood semakin tak membaik, harap maaf. Aku undurkan diri dengan ucapan, assalamualaikum.



*Ingat, jangan terlalu taksub dalam mencintai seseorang yang tidak pasti dia itu milik kita. Itulah yang sering aku nasihatkan pada diri aku, tapi, perasaan aku sering saja membantah. So, what should I do? okay dah. Good Nigtht :)

Happy Birthday Baba!

Assalamualaikum.


 Hye! How do you feel today? Okay tak? Sihat tak? Kalau sihat, alhamdulillah. Aku? Alhamdulillah, sihat :). Cuaca sekarang pon, dah okay kan? Ada time panas, also time hujan pon ada, best kan? Always say alhamdulillah lah.


 Haaa, hari ni hari yang paling bermakna bagi aku. Huhu. why? Haa, itulah persoalannya, kan? Cuba teka? Cepat-cepat. Nak hadiah tak? Haishh, macam bebudak je buat macam tu. Sorry, hee.



 Today is my Baba Birthday!!!


 So?? Happy Birthday Baba! I have something to give for you :) Tapi, taklah special sangat.

 Tadaaaaa!! :p




Ni lah baba aku, hensem tak? Nampak je garang, tapi dalam hati ada taman, tak percaya? Itulah yang selalu diperkatakan oleh orang ramai tentang baba aku.
It's okay, I'm the one who know my dad :)



 Hahaha, actually, baru edit melalui PIZAP je ni. Seronok jugak buat benda ni. Hmm, paling tak best, aku tak dapat nak wish birthday baba bersama, sebab aku still kat KL lagi, so, what should I do now? Bersedih je lah. Kan? :(



 Last year, sempat wish birthday dia, macam candle like dinner, dengan family aku je. Hee. Actually, disitulah part yang paling tepat untuk kita menikmati kasih sayang antara family kita, kan? Rasa dunia masa tu, kita yang punya.



 Hahaha, don't ask me about umur baba aku, mesti korang tak percaya. Believe it or not, dia baru meningkat umur 40-an.. hahaha, still muda kan? Maklumlah, kawin awal, macam ni lah jadinya. Dapat anak pon, macam dapat adik baru, wahhh! mengancam betul ayat aku hari ni. Just kidding ;p



 Jap-jap, nak bagi ucapan sikit...


" Baba, kakak bangga dapat ayah like you. You're the best father that I ever have. No one can replace you. Pahit dan manis, sentiasa kita rasai bersama-sama. Ingat, Allah sentiasa ada bersama kita, dengan Dia lah kita dapat meluahkan perasaan yang terpendam. Segala kesalahan yang lalu, jangan diimbas kembali, sebaliknya, teruslah berpandang kehadapan untuk mencari keredaanNya, InsyaAllah, dengan izin Allah. Kami sekeluarga sayang baba. Selamat Hari Lahir yang ke-42"



 Oppsyyy! terlepas bagitahu umur baba lah pulak. Hahaha. Nevermind, tak salah pon kan? Kekadang, best jugak berkongsi cerita tentang family kita sendiri ni.



 Okaylah, setakat tu je kot, yang mampu aku coretkan kisah baba aku tuh. Tak amazing pon, kitorang biasa-biasa je, tak hot, tak cool, yang sedang-sedang saja, eh eh! macam lirik lagu je, goyang sikittttt, Pffttt! Grr --'


Asssalamualaikum, bye. :)








Saturday, 13 April 2013

Jom nyanyi bersama? Yeahhh!

Assalamualaikum.


 Hye there? Hee, actually malu ni. Sebab.... hari ni lah yang banyak sekali aku update kan blog aku ni. Entahlah, bored sangat. Lagipun, lappy ni selalu je memanggil aku. Nak suruh aku main dengan dia lah tu~ *erk? Hahaha.


 Okay okay, niat aku nak update hari ni, sebab nak kongsi satu lagi lagu baru. Mix lah wei lagu ni. Owl city dengan Yuna lah beb! Mention kan pada OWL CITY! Memang aku minat sangat dengan lelaki mat saleh ni. Wahhh! Ada hati kan? Do I care? Hee.



 Hiuhh, lagu tu, entahlah, mula-mula aku dengar dari radio SURIA.FM. Layan je actually, lama-lama dengar, tak tipu, tak bohong, memang cool gila lah lagu tuh. Okay, aku tahu, korang nak cakap yang aku ni bercerita macam tak ingat dunia, kan?! Heee, adalah sikit-sikit tuh, biasalah, excited lah katakan.



Jap nak cari lirik lagu tu....



 Aaaaaaa, ada ni ada, jap jap (10 minit kemudian)



 Haaaa! Okay dah, I found it. Mesti korang nak cakap aku lembab kan? Haa, memang pon. Maklumlah, aku mana lah terer sangat bab-bab benda ni semua. ICT kurengggggg :p Hahahha.



Okay, jom layan!
Wait!!
Sebelum tu, putarkan lagu tuh dulu, baru lah best nak nyanyi nanti.
Just for fun sayang, release tention, kannnnn? :)



 Title: Shine Your Way
 Artist: Owl City ft Yuna
Stolen By: Nur Fatin Edlina :)







Just before the dawn
When the light is still gone
Shine shine your way
And your may not know where to go
Shine shine your way

Open road but it is still dark
Built a fire from a spark
And shine shine your way
Feed the feeling in your heart
Don't conceal it then you start
To find find your way

No one can stop what has began
You must believe when I say

All of your tears will dry faster in the sun
Starting today
Shine shine shine
Shine your way

There is an open sky
And the reason why
You shine shine your way
There is so much to learn
And now is your turn
To shine shine your way
Lyrics provided by http://www.kovideo.net/
Source - http://www.kovideo.net/shine-your-way-lyrics-owl-city-1327878.html

There's a feeling deep inside
You can let it be your guide
To find find your way
And there's no time for us to waste
Got to take a leap of fate
And fly fly away

Don't have to walk
Now you can run
Nothing can get in your way

All of your tears will dry faster in the sun
Starting today
Shine shine shine
Shine your way

Morning is breaking
Darkness is fading
We found a way to the light
It's such a beautiful sight

Any time anywhere
Turn around and I'll be there
To shine shine your way

Like a star burning bright
Lighting up the darkest night
I'll shine shine your way

Now I can see
You are the one
Send here to show me the way

All of your tears will dry faster in the sun
Starting today
Shine shine shine
We're on our way
Shine shine shine
That's what we say
Shine shine shine
Shine your way

There's reason why
You shine shine your way

All of your tears will dry faster in the sun
Shine your way


 Haa, best tak? 
Buat macam ni hahhh! kalau best (Y)
Yeahhh! give me five? Paappppp!!


 Okaylah korang, nak chau dulu lah. Apa yang aku kongsi ni, semuanya untuk happy kan korang. Tak payah nak susahkan sangat lah dalam membina kehidupan ni. Tak best. bye. Assalamualaikum.


Friday, 12 April 2013

satu cinta cukup ke? --'

Assalamualaikum.


 Semua sihat kan? Hmm, hari ni hujanlah, sidai kain tadi, then, kena angkat balik --' Haishh. Cuaca tak menentu, sekarang, aku pulak yang rasa tak berapa nak sihat, selsema kot sikit =.=


 Tadi, kawan(maizatul) suruh aku tolong dia masukkan cover photo untuk dia. Hiuhh, punyalah ayat romantik, sedih, menyentuh hati yang teramatlah. Kalau nak baca, cari dalam facebook " koleksi ayat-ayat cinta". Best lah kot, bagi yang meminati ayat bermadah pujangga macam tu. Hahaha.


 Nak dijadikan cerita, semasa aku nak buat cover photo untuk kawan aku, aku sempat baca beberapa koleksi ayat tu bagai, tiba-tiba je, dua kolam mata aku terjatuh pada satu ayat ni. Macam tak masuk akal je, sebab, ayat tu ada jugak, maybe, ramai kot yang jenis orang macam tu. Alamak, bukan nak cakap orang yang macam tu sentiasa dipandang rendah, but, see? Hahaha. Kepala aku tak henti-henti menggeleng tentang ayat tu. Let me show you..




masih tidak percayakah anda pada saya? --'



Hmm, apa yang mampu aku ungkapkan, perasaan manusia semuanya tak sama kan? Tak semestinya dia akan macam tu sampai "mati" Hahaha, Haishh, dasyatnya ayat aku ni, taklah, bukanlah sampai selamanya. Biasalah, manusia. But, aku masih lagi ingat, sorang hamba Allah ni cakap, " biasalah manusia, dia takkan pernah puas dengan apa yang dia ada" maybe true, maybe?? Hahhh!, susahlah kadang-kadang nak faham sikap manusia ni. Kan? Kedkadang, biar sesuatu terjadi pada diri dia, barulah nak bukak mata and say; " ouhh Allah! I really really regret for what I've done for someone who did love me that much. Betul tak??..



  That I'm right? Hee. Cakap je lebihkan? Tapi, bukan nak cakap kosong, aku pon ada pengalaman dengan semua benda ni, tapi, tak nak eritalah, kisah lama, time tu, aku masih dilihat oleh masyarakat sebagai budak mentah, tak tahu apa tentang kehidupan.



For anyone who types like that, please stop it before you regret, okay? Kalau sayang diri, jangan lakukan benda bodoh macam tu. Cubalah lakukan perkara yang lagi susah, like, setia? Haaaa. Kan?



 Hahaha. But, aku masih lagi tertanya-tanya tentang orang yang jenis macam ni, diorang tu tak rasa serabut ke nak layan semua orang tu? Kredit? Masa untuk diri sendiri? Aacanooo semua tu? Haha, adalah tu teknik diorang sendiri, kannnnn?



 Okay lah, sampai sini je kot yang dapat aku kongsi. Sebab, baby dina ni asyik merengek nak tidur, sleeping beauty lah katakan, sangatlah --'. Bye, Assalamualaikum. Renung-renungkan, dan selamat beramal. Kiss sikit, muahh <3 . Hee




a little bit boo-boo between us

Assalamualaikum.


 Hye there? How are you?? Me? Haha, I'm so-so :) Malam-malam macam ni, rasa best je kalau nak layan perasaan, kan? Korang pon, mesti sama kan? Bagus-bagus, kita serupa. Yeahh! Hee


 Nothing, hanya tersedar bahawa diri kita ni tak selalunya disukai oleh ramai orang, kan? Lebih-lebih lagi dengan kawan kita sendiri, kan? Kekadang, kawan-kawan kita ni, berlakon je lebih, buat-buat seronok untuk kita, sentiasa nak beri yang terbaik untuk kita, kenyataannya, dia sendiri berperang dengan bayangan lakonan dia tuh dengan kita, kan? Betul ke?


 Entahlah, aku pon kurang pasti tentang ni semua, actually, kita tak boleh nak menuduh secara melulu, especially, to our friends, right? Kekadang, diorang buat macam, memang ikhlas untuk jaga hati kita, kan? Adakah apa yang aku nyatakan disini, masih salah? Haishhh~


 Aigoo. Tapi kan, aku ada kawan, sekarang, aku tak pasti, sama ada kami still jadi kawan aku ke tak? Hahaha. Pelik bukan? Memang! Disebabkan oleh my boo-boo between her, hubungan aku dengan dia jadi renggang, macam tak kenal antara satu sama lain. Kalau boleh, lebih baik aku tak cerita apa yang menyebabkan aku dengan dia jadi kurang akrab, like before, sebab tu, amatlah memalukan --'



 Seriously, kalau korang tahu apa sebab kitorang jadi macam, absolutely, korang akan cakap, kami macam budak bodoh sebab perbesarkan masalah ni. Aku? Haishhh, actually, aku dah lupakan tentang tu semua, just be a good friend like we did it before, tak boleh? Berat sangat? Oh My Allah :(


 But, aku tetap anggap dia kawan aku, meskipun, dia anggap aku sebaliknya. Segala yang terjadi, aku serahkan pada Allah. Untuk apa yang bakal terjadi, ponnnnnnnn, aku serahkan pada Allah, but, bolehkah aku terima semua tu?? Ouhhh! Yang tu, lain cerita lah pulak :)



 Like I said it before, DOA, TAWAKAL, BERUSAHA, kan?


 Ahhhhhh! Enough lah pasal korang semua! Buat serabut je lah. Korang ada ambik kesah pasal aku? takde kan? Astaghfirullah. Sorry? :(


 Haaaa!! Pasal wechat. Pernah dengar kan? Dalam tv pon ada buat iklan tentang benda tu. Actually, bestlah. Yang triple best, main shake tu. Hahaha. Sengallah, adoi.


Okaylah, actually, dah naik bosan lah kalau berhadapan dengan lappy sepanjang masa macam ni. Tu je kot??? Hahaha. Assalamualaikum. Kawan! Thanks sebab baca erk? Hee

Thursday, 11 April 2013

Do Re Mi Fa So La Ti Do.. lalala :p

Assalamualaikum.


 Hye? Acano semua?? Sihat? Hahaha. Alhamdulillah, lah kalau sihat, kalau tak, emmmm, makan banyak-banyak sikit, biar kasi ada energy sikit, okay dear? Haishhh.


 Dah lama aku cari lagu english ni, finally, jumpa jugak. Haah? Dengar dari mana? Hemm, lagu tu aku dengar dari phone kak(mak sedara). Setiap detik jam 6.30 pagi, berderinglah lah ringtone tuh kat sebelah cuping telinga "cute" aku tuh. Hee, masa untuk solat subuh. kenapa buat muka macam tu? sebab solat lewat? Haishh. Dahhh, tak payah nak mengumpat sangatlah, zip mulut tuh kalau nak sebar tentang perangai buruk aku tuh. HAHA. Kidding sayang :p


 You know what, bila terdengar je lagu tu, rasa nak sambung tidur balik, bukan nak bergegas bangun solat subuh. Hahaha.


 Kalau korang free, dengarlah lagu tu, okay?


 Edlina.. Edlina, macam mana diorang nak dengar kalau kau tak bagi title lagu tuh?? Hahaha, sorry guys. Habis tuh, kenapa tak tanya? Haaaa, sekarang, siapa yang salah?? Okay, dah, cukup, tak payah nak berseloroh sangatlah.


 Actually, aku saje je nak update blog ni, daripada tak update langsung, sentuh pon jadilah, kan? Hee. Handooo --'


 Okay, okay, dah ready nak tahu tajuk lagu tu??? =,= nge~



Title: Perfect Two
Artist: Auburn.
Stolen by: Nur Fatin Edlina :p

Verse1
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain
And I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero
And I can be your sidekick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

Chorus
Don't know if I could ever be 
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see 
That we're all we need
'Cause you're the apple to my pie 
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high 
And you're the one I wanna marry 

'Cause you're the one for me, for me
And I'm the one for you, for you 
You take the both of us, of us 
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

Verse 2
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages
You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together

Chorus
Don't know if I could ever be
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause your the one for me, for me 
And I'm the one for you, for you
You take the both of us, of us
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

Verse 3
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya 
I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the isle

'Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

'Cause you're the one for me, for me 
And I'm the one for you, for you
You take the both of us, of us
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two
Yeah, yeah


Actually, lirik tu yang buat aku rasa, entahlah, taktahu nak cakap macam mana, Bunyi macam romantik gitu kan? Just listen it. :) Selamat mendengar, okay? Okaylah, chauu dulu. Assalamualaikum.

Have fun!

Assalamualaikum.

Hye kawan! Apa khabar? Harap sentiasa sihat, and semakin menggemuk, okay? Fatin? Alhamdulillah, sihat saja. Ni, ada cerita happy nak kongsi bersama, boleh kan? Thanks sayang :*


 Okay, firstly, aku dah belajar sedikit demi sedikit tentang kehidupan suri rumah. Ouh my! Seriously, memang best lah beb. Rasa macam "isteri" yang solehah. Yelah, semua benda nak diurus, memasak, mengemas rumah, mengasuh baby. Comel je baby yang aku jaga sekarang. Nama budak tuh, DINA and YASIN, alahai, nama(yasin) macam orang alim gitu kan? InsyaAllah. But!!! SUKA MENANGIS lah.


 Dah dah, stop talking about that. Hiuhhh! Masing-masing ada tugas yang dijadualkan oleh makngah(mak sedara) untuk kami semua. Wait!! siapa kami tu?? Laaa, kak, maksu, amir, ayah zie, siti. Haaa, ramai tak? Yes, i know dear. Selain dari aku, kak also makngah, yang lain semua pergi hospital, melawat ma(nenek sebelah umi).


 Hahahaha! Part yang paling aku suka sangat sangat. Sweet memories gitu. Kami bersepakat buat Nasi Arab, Alhamdulillah, apa yang kami idamkan, berhasil jugak akhirnya. Actually, semua ni untuk sambutan hari lahir papa also siti. Wahhhh, sweet kan family diorang?? Andai aku pon begitu?? Ahhh, keluarga lain, cara pon lain, kan? Don't thinking too much lah.


 Detik jam 9 malam, ding dong! dong ding! hakhakhak. Aik? Haa, kitorang pon makan. Semua muka nampak hilang stress, alhamdulillah. Happy kan?


 Apay yang best, siti got present birthday!! haaa, cer teka? cepat lah, kalau betul, aku bagi..... Hahahaha. Okay cukup. Tak payah nak suspendoooo sangat lah dalam ni. Kan? She got Cik Ted!! Warna pink pulak tu. Wahhh!  Bestnya. Agak-agak, aku dapat tak benda tu. Haaa, soalan yang penting, agak-agak, korang nak bagi tak hadiah macam tu kat aku? Tidur bangun balik pon, takkan dapat lah. Hahaha. Just kidding :p



Ni lah Cik Ted tuh, cantik tak?? Hee



 Finally, berakhir sudah party keluarga kami yang tak seberapa ni. It's a lot of fun you know. Makan cake, kongsi kasih sayang antara keluarga, snap snap, apa yang penting, SYUKUR itu haruslah sentiasa disematkan dalam jiwa kita, insyaAllah, bahagialah kita :)


 Cehhhh! Macam ustazah pulak, erkkk? Taklah sangat. Berkongsi, kan? Haishhh. Nak upload gambar, nanti kan ada orang berpokpek pulak kan? Ishhh, tak payah lah, just use your IMAGINATION... Hahaha. Khayal kan bunyi dia?? Takpayah nak khayal bagai. Hahaha.


 Okaylah, aku pon dah habis berpokpoek dah ni. Penat sangat sangat. Nantuk pon nada. But, haaaa! satu lagi nak kongsi, bagi sesiapa yang minat cerita KOREA, tengoklah cerita ni, best tau :p " THAT WINTER, THE WIND BLOW" hahhh? channel? elehhhh, minatlah tu, buat malu-malu pulak. Hahaha. Okay-okay, channel dia 393.


 Okay done! bye. Take a good care, okay? Assalamualaikum. Sentiasa muhasabahkan diri anda. keep working :)

Wednesday, 10 April 2013

Cinta VS Sepupu

 Assalamualaikum.

 Hye? Apa khabar? Harap, kawan-kawan sihat dan sentiasa dirahmati oleh Allah SWT. InsyaAllah :) aku? Alhamdulillah, baik-baik saja.


 Opssyy!! Dah bacakan title kat atas sana? Means? Hahaha. Lawak, terkejut pon ada. Perkara yang tak pernah diduga manusia macam aku ni. Kejadian ni berlaku di Kuala Lumpur yang sentiasa menjadi sebutan orang ramai , kan? kan? I know lah kawan. Thanks untuk itu. Seriously :p


 Segala apa yang berlaku dalam kehidupan aku, ada lah sikit-sikit aku curahkan pada Si Dia ni. Hey! Siapa Si Dia tuh? Hahahaha. Okay, I'll tell you. Si dia tu, sepupu rapat aku, paling akrab, macam kakak and adik dah. Kekadang tu, bila aku terleka bercerita pada dia, dia sempat jugak, selitkan "kisah cinta" dia pada aku.


 Masa tu jugaklah, aku terasa, " waauuuu!, sepupu kesayangan aku dah matang dah, dah besar dah" layak dipanggil, "pakcik amir" HAHAHA!


 Hari berganti hari, aku tinggal di rumah sepupu saya ni, timbullah, satu kejadian yang, seriously, memang memalukan, to me lah kan? Haishhh.


 Hmm, kejadian tu berlaku pada waktu malam, dimana aku, dia, parents dia, kak also mak su pergi membeli belah kat NSK, Selayang. Pendekkan cerita, otw kitorang nak bayar semua barang kat kaunter tu, dia ada panggil saya. Dengan muka selamba, aku terus pergi mendekati di susuk tubuh badan dia yang tinggi tuh. Then aku tanya, "Apa?".

 " fatin tahu tak, kalau tengok fatin dari jarak yang jauh, cantik, kalau dekat..." kata amir dengan cara bisikan pada aku.

 "kenapa? kalau dekat, lagi hodoh, kan?" terus aku potong percakapan dia and buat muka macam takde perasaan.

" taklah, lagi cantik" terus dia sambut perkataan tu pada aku.


 Seriuosly, ketika tu, aku tersentap, kelu lidah aku, taktahu nak cakap apa. Aku mula berfikir, apa yang dia maksudkan dengan semua luahan dia tu pada aku. But, aku still tahu, yang dia tuh, dah ada teman hidup.


 Okay, bagi aku lah kan, memang lelaki ni suka buat hal kan? dah ada orang yang sayang dia, still lagi nak menggatal. Sama je semua lelaki.


 FYI, aku memang menyampah dengan sepupu aku sendiri. Hah? Nak mainkan perasaan aku? Hahaha. Tak kisah pon, sebab aku memang takde perasaan pada lelaki jongang macam tu. OMG!!!




HAHA! gotchaaa! werkkk :p

Itulah yang dapat aku kongsikan tentang cinta dan sepupu. Sekian, Assalamualaikum. Bye :p

Wednesday, 27 March 2013

Redha itu lebih bernilai jika direnungkan.

Assalamualaikum..

 Bila kita reda dengan semua kehendak Allah S.W.T, insyaAllah, setiap apa yang kita fikirkan atau lakukan, terus bertukar menjadi suatu perkara yang positif, kan? Tapi, jika kita sering menyalahkan takdir, sentiasa memberontak, adakah Allah akan memberikan apa yang terbaik untuk kita kelak? Mungkin, sekaranglah waktunya untuk kita muhasabahkan diri kita. Kan?


 Mungkin korang tak faham dengan apa yang aku nak sampaikan pada korang sekarang ni kan? Hmm. Dulu aku pernah terlanjur mencintai seorang hamba Allah ni. Dialah orang pertama yang terpenting dalam hidup aku selain daripada ibubapa ak also my good friends. :) Start dari aku mengenalinya, semuanya bertukar menjadi lebih indah malah sentiasa senyuman itu terukir dibibir aku dan ia takkan pernah pudar.


 Namun semua itu hanyalah sementara yang dipinjamkan oleh Allah buat aku. Aku hampir tersungkur ditengah jalan dengan apa yang telah terjadi. Kejadian tu berlaku dengan masa yang tidak tepat sama sekali. Tapi, Alhamdulillah, kawan, atau jelas serta layak dipanggil sebagai sahabat sejati. Mereka lah yang sentiasa menghulurkan bantuan untuk aku untuk terus berhadapan dengan semua cabaran dan dugaan untuk aku dari Allah S.W.T. Maha Besar kan Allah itu?


 Alhamdulillah, trial SPM tidaklah seteruk yang disangkakan. Kerana itu semua atas bantuan sahabat aku serta hasil usaha aku dan reda atas apa yang terjadi.


 Aku teruskan hidup aku dengan semangat yang membara. Berusaha dan terus berusaha tanpa menunjuk sedikit pun putus asa. Alhamdulillah, result SPM pun taklah menyakitkan hati sangat. :)


 Tiba-tiba hamba Allah tu datang kembali pada aku dengan membawa seribu harapan serta matlamat yang tak pernah aku sangkakan. Dimana harus aku rahsiakan rasa hati aku yang sekian lama terpendamnya?

Thursday, 14 March 2013

Kedah ouhhh Kedah~

Assalamualaikum.

 Alhamdulillah, kenyang sudah perutku ini selepas dijamu dengan budu, kuah ikan singgang, ikan kering. Hmm, kita orang biasa je, taklah kaya yang korang sangkakan. Hidup simple sangat, tak lebih, tapi banyak yang kurangnya, but it's okay, aku dah terbiasa dah. :)


 Actually, baru 3 hari je aku ada kat kelantan after tinggal kat kedah, dalam sebulan lebih dah, maybe? Hahaha. Lupa sudahh. Bercerita tentang kedah ni, memanglah memerlukan kesabaran yang tinggi. Haishh~


 Mak sedara aku ada cerita pada aku tentang orang kedah. Heishh!! No lah, bukan nak mengumpat, tapi nak kongsi cerita tentang perwatakan orang kat sana. Entahlah, mungkin bukan semua yang jenis macam tu, just segelintir je, ye ke?? =='


 Cik su (maksedara) aku tu lecturer kat kolej kedah tu. Ada je lecturer kat sana tak suka pada dia, dengki dengan prestasi dia. Maklumlah, tak sampai sebulan dah dapat naik pangkat, alhamdulillah, but pada orang lain? Lagilah diorang naik bengang. Actually, boss cik su aku tu baik orangnya, lagi pun, dia takkan sesuka hati punyalah nak bagi naik pangkat pada sesiapa. Ini semua hasil kerja keras masing-masing. Siapa yang rajin, dialah yang dapat, right? But, nak buat macam mana, dah lumrah hidup, manusia memang jenis macam tu.


 Masih terngiang-ngiang lagi cerita ni dicuping telinga aku ni. Pasal rakan sekerja dia, punya mulut yang suka menipu, nahhh! ambik, sekarang dah gugur betul-betul. Haishhh, bukan nak doa yang buruk pada dia, tapi, dia yang doa keburukkan pada herself, nak buat macam mana, kan?


 Meh nak cerita...
Dulu, dia pernah cerita pada cik su aku, yang dia tu pregnant, but,lastly abort, katanyalahh. Kemudian, dia cakap nak off sebab katanya, gugur pulak kandungannya, cik su aku yang lurus sebab tak tahu perkara sebenar, turutlah memberi simpati dengan menghantar dia ke hospital. Ada rakan sekerja yang baik hati, datang bagitahu kat cik su yang perempuan tu actually, tipu je lebih. Yang mula-mula dia pregnant tu sebab ditangkap berkhalwat, second pulak, entahlahh, banyak sangat tipu helah yang dia lakukan tu. Haishh.


 Kesimpulannya, kenapalah manusia ni sanggup menipu untuk mendapatkan simpati dari orang lain? Kalau kita pandai bergaul dengan orang, insyaAllah, kita akan disukai ramai orang :)


 Waaaaiittt!!


 Tak habis lagi ni cerita aku, HAHAHA!! rasa macam gelojoh pulak malam ni, muahaha. salah sorang kawan cik su ni, dia orang kedah, nak bercakap dengan aku lah konon-kononnya, tapi, yang nasib malangnya, aku tak paham satu pun apa bahasa diorang, punyalah pekat melekat loghat bahasa diorang. For example lah kan...


    " tak kejoq ke?" young man tanya aku, aku terkedu.


 Tiga kali aku tanya benda yang sama pada dia, sebab langsung aku tak faham bahasa dia. Hahaha. Alahai~


   "haaahhh??" muka memang tersentap masa tu.


   " tak kejoq ke?" kali kedua lelaki tu bertanya.


    " haaahh? Apa? Tak fahamlah" tanya sekali lagi tanpa segan silu untuk mendapatkan kepastian.


    "tak kejoq ke?" dengan tenang lelaki tu tanya ku sekali lagi.


   "ouhh, tak kerja pon" sambil menghadiahkan senyuman untk lelaki tu.


 Alhamdulillah, finally, faham jugak aku apa maksud dia tu. Hahaha.Beberapa minit kemudian, dia tanya aku pulak, tapi, ak je buat tak tahu, sebab, aku taknak dengar dah loghat bahasa orang kedah. Bingit teling aku dibuatnya.


 Mahu tak nya dia rasa malu dengan aku sebab aku buat macam tu? Hahaha, papepun, i'm sorry lah, nak buat macam mana kan?


 Seriously, memang aku jadi semakin tak suka dengan Kedah ni, tapi, apakan daya, terpaksa jugak aku dengar diorang berborak sesama diorang. Hishh. Pengalaman, right?


 Kedah ouhhh kedah~

Iklan Punya Pasal?

Assalamualaikum.


 Hai semua! Apa khabar? Sihat? bagi yang sihat, sentiasalah mengucap alhamdulillah, okay sayang? Hahh? Bagi yang tak sihat? Hmm, yang tak sihat tu, makan ubat also take a rest, okay baby? Utamakan kesihatan dahulu, okay? Bagussss. Hee.


 Tiba-tiba je tersenyum sorang diri. Hahaha. Nak dijadikan topiklah katakan, kan? Please lahh. It's about my grandmother sebelah baba. Kadang-kadang, kelakar jugak kalau duduk also tonton tv dengan dia. Benda yang tak patut dibahaskan, boleh dijadikan satu topik yang menarik, mungkin ada juga terselit dengan beberapa lawak.


 Heyyy! jom layan jap aku punya cerita. Kalau nak lebih menarik dengar cerita aku ni, better korang ambik popcorn ke, alaaaa, buat macam nak tengok wayang gituuuu~ Aduiihhh, ini terlebih sudah, kan? Hahaha, nevermind.


 Cuba korang perhatikan iklan pencuci muka "BALQIS" yang diiklankan oleh Shila Amzah, kenal kan? kalau tak tu, terus pergi kat "GOOGLE", okay? Hahaha. taklah, gurau je lah sayang. Cuba korang perhatikan betul-betul pada iklan tu.


 Nenek aku selalu je nak tunggu kat special part dalam iklan tu. Dia nak tengok yang "blackhead" keluar apabila guna pencuci balqis tu. Dia siap cakap macam ni lagi..


   " tuwek! tuwek! dia punya blackhead keluar" ketawa sambil melepaskan pandangnnya pada aku.


 Aku pun terus ketawa juga. Tak perasanlah pulak iklan ni melucukan bagi dia. Actually, bagi aku, iklan tu, ada lah juga kelucuan dia tu. Haishh.

Sunday, 10 March 2013

anti-kucing

Assalamualaikum.

Teringat waktu kecik-kecik dulu. Yang masih dipandang oleh masyarakat sebagai budak hingusan. Mana tak nya, kalau petang menjelang je, terus pergi rumah ke satu rumah kawan, nak invite main lah konon-kononnya.

 Nak dijadikan satu al-kisahnya buat aku pada zaman kecik comel dulu. Ada sorang mak cik nih merayau satu kampung. Entahlah, apa masalah dia aku pon tak pasti. Aku pon curi-curi dengar dengan sekumpulan cilik kawan tu apa yang dibahaskan antara mak cik tu dengan jiran sebelah rumah aku.

   jiran: "kau cari apa tuh? Dari tadi lagi, macam orang tak waras je."

   mak cik: " haishh! macam mana tak jadi macam orang tak warasnya? Kucing kesayangan aku hilang."

   jiran: "laaa, ingat ke apa. Kucing je kot. Alahai~"

 Ahaks! Nak tunjuk prihatinlah katakan, kan? (lakonan dimulakan) Akudengan geng aku, turut menjejaki kaki ke seluruh kawasan kampung kitorang, semata-mata nak cari kucing mak cik yang entah pape entah.

 Beberapa minit kemudian, aku lah yang the first one terjumpa kucing tuh. Mak aiii, cantik bagai, berbulu putih, betina kot. Siap ada loceng dekat tekak tu bagai. Hahaha. Comel je nampak.

 Mau hati aku tak rasa bangga sebab aku orang pertama dapat jumpa kucing tuh. Nak dijadikan cerita, baik punya kucing tuh, saat aku nak capai dia, dia perhatikan aku dengan lirik mata yang amat menakutkan, nak tunjuk dia tu garanglah konon-kononnya. Aku masih lagi tak faham apa maksud tersirat kucing tuh.

 Lepas tu, aku dukung dia, rasa aku ni makin tenang, rasa dunia ni, aku yang PUNYA!, tapi, itu sedetik je, tak jauh sangat. Kenapa? Huhhh, sebab, kucing tu dah mula buat perangai, bunyi ngauman dia, alamak, macam nak gigit aku je, punyalah badan dia tu berat, dia menggelepar macam nak lari.

 Aku tak lepaskan, sebaliknya, aku dukung dia, seerat yang aku mampu.

 "Aaarrrrrr!! sakitnya!"

  Gedebubbb, bunyi kucing tuh jatuh dari pelukan aku. Mak aiiii, yang jerit kuat bagai nak pecah satu dunia tu, aku lah. Reasons? Hmm, kena gigit. Gigitan dia macam hantu drakula, yang hisap darah tu. Rasa macam nak cekik je kucing. Tapi. terselamat, pasal, dia terus melulu ke mak cik empunya tu. Nasib tak menyebelahi aku.

 Bengkak, biru lengan aku digigitnya. Kalau dia tu human, dah lama dah aku mintak insuran. Hishhh.Sial punya kucing.

 Pergi hospital, diperli pulak dengan doktor. Haishhh, apakah malang sungguh nasib aku hari tu. Sampai sekarang, gigitan tu, masih ada lagi melekat dilengan aku. Maybe bagi dia tu, tu ciuman special kot. Hahhh, banyak lah kau punya special. Huhhh.

 Rasa fobia kalau nak ada teman, lebih-lebih lagi dengan kucing. Mintak jauh lah. Hahaha.


p/s: berhati-hati dengan kucing, jangan tertipu akan manjaannya terhadap kita. Itu semua tipu helahnya!

Friday, 8 March 2013

Makan Je Lebihhh

Assalamualaikum.

 Alhamdulillah, aku ucapkan pada Allah Yang Maha Besar. Kenapa? Haishh, kita sebagai orang mukmin, haruslah sentiasa bersyukur dengan apa yang kita dapat dalam dunia ni. Jangan pernah mengeluh dengan apa yang terjadi pada kita. Okay? Make it simple, take it easy. Yeahhh!

 Huhhh, semalam, punyalah lewat aku tidur, pukul 3 lebih pagi baru terasa nak tidur. Pukul 11.54 pagi baru terasa nak bangun. Alamak! terlepasss, malunyaaa.. Biasalah, aku memang selalu bangun lewat. Letihlah katakan, kan? kan? Hahaha. Perasan je lebih --'

 Sarapan pagi macam mana?
Hahaha, don't me about breakfast ==' mandi mandi, pakai baju elok elok, start kereta, terus pergi cari tempat untuk isikan makanan dalam perut kitorang ni. Niat dihati mak sedara aku nak makan kat sini


 
                                                  best gitu tempat dia kan? makanan? entah.

 Lastly, jadi jugak, sebab kat dalam tu ramai sangat orang, so, we decided, makan kat tempat lain, yang kurang orang sikit. Dahlaah, perut ni merungut dari tadi sebab minta diisikan. Hahaha. Amboi, saba' nohhh. Kan dah keluar loghat kedah tu. Takpe, biasalah tu, kan? kan?

 And, here we are!!


                                            at Kopitiam Classic je kot, tak kemana pon. Hahha.

 Makanan? memang pembuka selera kitorang. Harga? Memanglah tersenyum lebar bila lihat, Hahaha! Mahal nak mampoiiihhhh!. Takpe, orang belanja, kita okey je, kan?

 Hahaha, itu je yang nak aku update, Biasa, bila kepuasan melanda, semuanya nak update. Hee. Kalau jadi, nak pergi main bowling, hah? Apa? Nak join jugak? Mehlahh. Sentiasa dialu-alukan. Kasi muahhh untuk semua. Btw, Selamat Hari Wanita Sedunia :)
Assalamualaikum dan salam Jumaat :)

Thursday, 7 March 2013

what a lucky life to me.

Assalamualaikum

 What a wonderful night last day? Bersiap punyalah lawa bagai, sebab nak keluar dinner dengan mak sedara serta sepupu yang comel sangat. Grrr --' hahaha.


 Bunyi lagu bukan main lagi rancak *you're beautiful, like a dream come a life incredible... pandang kiri, pandang kiri, tut tut dua biji mata aku terjatuh pada sekumpulan penari yang berpakaian baju T-Shirt biru, short skirt also seluar fix paras betis, warna putih, dipadankan dengan kasut jogging. Semuanya orang bukan islam.

 Dalam asyik aku melihat diorang menari, sseorang perempuan panggil kitorang, lepas tu dia bagi sekuntum bunga sorang satu, Ohhh,  so sweet auntie, hahaha. Ehhh, kejap, rewind balik, sebelum kejadian tu berlaku pada kami, aku cakaplah kat mak sedara aku, haishhh, cantiknyaa bunga tu. Nak jugak boleh? Tersenyum je mak sedara aku dengar teletah aku yang entah pape entah. Okay, back to the story, after dia bagi bunga, dia ambik pulak gambar kami bersama. Mesrakan masa tuhhh? Yeahhh,  I know, sweetheart <3

 Kemuadian, kami teruskan langkah kami untuk pergi makan, Alhamdulillah, hah? kenapa aku cakap macam tu? Sebab, punyalah ramai orang kat tempat makan tu, nasib baiklah ada lagi satu tempat yang dapat kami untuk menjamu selera. Hahhhh? Korang tanya kat mana kitorang makan? hahaha.



                                       -Kat sini je kot, muahahaa. Jangan marah, senyom sikit!-


 Hahaha, alalala, gurau je lah sayang, janganlah nak jealous sampai tak nak cakap dengan aku kot? Hahaha. Tapiiiiii!!!, uwaaaaa! adaberita buruknya pulak disebalik kegembiraan aku terselah tadi. Hmm, sepupu aku tuh, dia patah-patahkan batang bunga tuh, hajat dihati nak bawa balik lah kononnya, tapi, hasrat aku tak tercapai. Hmm, sabar je lah kan? Cantik bunga tuhh :) It's like me!! just kidding..


 Habis je makan, kitorang terus back home, penat sangat. Kata cik su a.k.a mak sedara aku, dia nak invite aku pergi main bowling esok. Hahaha, sukanya aku! Hope, jadilah, amin ya rabbal alamin. Amin jugak tau, korang tuh. Muahaha. Okaylah, nak masuk tidur dulu. Assalamualaikum. Sweet dream, make a wish.